Zašto je važno čitati djetetu?

 1. Emocionalno se zbližavate s djetetom. Dijete uživa u Vašem glasu i u Vašem društvu.
 2. Uz čitanje uči jezik i riječi
  Svakom novom slikovnicom usvaja nove riječi i nova saznanja o sebi i svijetu oko sebe.
 3. Čitanje potiče pamćenje i razvoj govora
  Dijete za vrijeme čitanja ima potrebu komentirati, nadopuniti i dovršiti rečenice, omogućite mu to.
 4. Strpljenje, koncentracija i slušanje
  Zvuči nerealno? Slikovnice koje su djetetu tematski i vizualno zanimljive slušat će ih s velikom znatiželjom, a time razvija strpljenje i koncentraciju.
 5. Postaje čitatelj za cijeli život

Vi ste djetetu sve na svijetu. Promatra Vas i upija Vaše postupke, navike i rituale. Zajedničkim čitanjem djetetu prenosite pozitivan odnos prema knjizi.


Uz čitanje i pričanje priče, aktivnosti koje potiču djetetov razvoj s naglaskom na govorno-jezični su:

 • vođene fantazije
 • dramatizacija
 • brojalice
 • recitacije
 • tapšalice
 • igre s pjevanjem

Ne stignem pročitati tekst, već okreće stranicu…

Djeca jako vole zajedničko čitanje slikovnica. Vaš mališan si pomno izabere jednu ili više slikovnica i veselo Vam donese da mu ih pročitate. Sjedne se pored Vas ili se “ugnijezdi” u krilo i zajedno krenete čitati slikovnicu. Vi čitate, a dijete gleda. Nakon nekog vremena dijete izgubi strpljenje i počne okretati list unaprijed. Zašto Vas sad prekida? Zar dijete nije samo izabralo slikovnicu, a sada ne sluša?


Važno je znati da priča nisu samo riječi i niz događaja već ​atmosfera i emocije​. Čitanjem ili pričanjem prenosite vlastite emocije i interpretaciju priče djetetu. Ako Vam je priča dosadna ili Vam se ne sviđa, dijete će to osjetiti.

“Kao što znamo djeca reagiraju na ono što im poručujemo neverbalno. Verbalno im je manje bitno.”

Tatjana Gjurković

Interpretacija je važna​: mijenjajte boju glasa, tempo, glasnoću. Pratite likove i događaje te ih upotpunite vlastitim emocijama.

Skratite priču: ako smatrate da je previše teksta, skratite rečenice, ispričajte bitno, ali obratite pažnju da i s izostavljenim dijelovima priča ima istu poruku. Kada dijete prihvati priču, postupno ju širite i vraćajte izostavljene rečenice.

Najvažnija sastavnica čitanja je ​interakcija. Pokušajte pričati priču koristeći iste riječi i rečenice. Time ste predvidljivi i dijete će se s vremenom uključivati u pripovijedanje. Djetetu dajte vremena da izgovori riječ ili rečenice tako da zastanete te ako je potrebno, postavite mu pitanje.


Upoznavanje s knjigom je proces te za isti treba i vrijeme. Prvo zajednički prelistajte slikovnicu, odgovorite na djetetova pitanja, postavljajte i Vi pitanja otvorenog tipa te pustite djetetu da komentira. Djetetu će zapeti za oko određeni detalj koji možda Vama i nije bitan, ali će dijete jedva čekati da dođete do tog dijela priče. Dijete se kroz priče suočava s određenim strahovima, problemima ili samo usvaja saznanja o temama koje ga trenutno interesiraju. I kada Vam dijete kaže: “A sad ispočetka.” ili “ Još!” , znači da ima potrebu opetovano proživljavati priču stoga mu to i omogućite (osim ako stvarno nije vrijeme za spavanje ).

%d blogeri kao ovaj: